Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

EN 443 Binalarda ve Diğer Yapılarda Yangınla Mücadele İçin Koruyucu Başlıklar

EN 443 Binalarda ve Diğer Yapılarda Yangınla Mücadele İçin Koruyucu Başlıklar

Bir Avrupa standardı olan EN 443 standardında, binalarda ve diğer yapılarda yangın ile mücadele ederken kullanılan itfaiyeci başlıklarına yönelik asgari gereklilikler açıklanmakta ve test yöntemleri sunulmaktadır. Bu tür kasklar, başın üst kısmını esas olarak penetrasyon, ısı ve alev etkilerine karşı korumaktadır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: EN 443 Binalarda ve diğer yapılarda yangınla mücadele için koruyucu başlıklar.

EN 443 Binalarda ve Diğer Yapılarda Yangınla Mücadele İçin Koruyucu Başlıklar

Kasklar, sadece kullanıldıkları zaman başı korumaktadır ve bu nedenle, kaskın kullanıcının kafasında tutulması için gerekli araçlar, baş korumasının geri kalanı kadar dikkat gerektirmektedir ve bir dizi teste tabidir. Gerçekleştirilen spesifik testler, kaskın tipine bağlıdır. Ancak esas olarak iki temel test gerçekleştirilmektedir: tutma sistemi gücü ve tutma sistemi etkinliği. Tutma sistemi (özellikle çene kayışı) gücü, kayışın başarısız olma ihtimalini ortadan kaldırmak için uygulanan statik veya dinamik testler ile belirlenmektedir. Tutma sistemi etkinliği ise, kaskı kafa formundan çıkarmak için arkasına veya önüne sok yük uygulanarak test edilmektedir.

Koruyucu kaskalara uygulanan etki ve şok emilimi testleri, EN 397 standardına benzer şekilde darbe testlerini kapsamaktadır.

Bir yangın kaskı, itfaiyeci personelini her türlü koşuldan veya tehlikeden korumak için tasarlanmamıştır. Yapısal yangın söndürme faaliyetleri sırasında giyildiği takdirde sadece kafası için sınırlı koruma sağlamaktadır. Su kurtarma gibi diğer acil durum çağrıları, o faaliyet için tasarlanmış farklı baş koruması gerektirmektedir.

Yangın kaskları, çarpışmaya karşı koruma için de tasarlanmamıştır. Bu nedenle kapalı kabinlerde ve itfaiye araçlarının mürettebat alanında, sürüş sırasında takılmamalıdır. Bu tür kasklar, araç devrilmesi veya bir çaçrpışma olması durumunda, kask baş boşluğunu engelleyebilir ve personeli daha büyük boyun veya sırt yaralanması riskleri ile karşı karşıya bırakabilir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, eldiven test hizmetleri çerçevesinde, EN 443 binalarda ve diğer yapılarda yangınla mücadele için koruyucu başlıklar test hizmetleri de vermektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.