Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
Boya kalınlığı, kaplama prosesi, kalitesi ve maliyeti üzerindeki etkisi yüzünden kaplama işlemlerinde en kritik ölçümdür. Boya kalınlığı ölçümleri, bir kaplamanın beklenen ömrünü, ürünün görünümünü ve performansını değerlendirmek ve bir dizi uluslararası standart ile uyumluluğu sağlamak bakımından önemli bulunmaktadır.
Boya kalınlığı genelde iki yöntem kullanılarak ölçülmektedir: tahribatlı kalınlık ölçümü ve tahribatsız kalınlık ölçümü. Tahribatlı kalınlık ölçümünde kaplama bir kesici kullanılarak alt tabakaya kadar kesilmektedir. Tahribatsız kalınlık ölçümünde ise kaplamaya veya alt tabakaya, manyetik, manyetik indüksiyon ve girdap akımı ölçüm yöntemleri uygulanmakta ve kaplamaya zarar verilmemektedir.
Tahribatsız kaplama kalınlığı ölçümleri, manyetik çelik yüzeylerde veya paslanmaz çelik veya alüminyum gibi manyetik olmayan metal yüzeylerde uygulanmaktadır. Metalik yüzeyler üzerindeki kaplama kalınlığını ölçmek için genelde dijital kaplama kalınlığı ölçerler kullanılmaktadır. Elektromanyetik indüksiyon yöntemi, çelik gibi demir içeren malzemeler üzerindeki manyetik olmayan kaplamalar için kullanılmaktadır. Girdap akımı ilkesi, demir içermeyen metal yüzeyler üzerindeki iletken olmayan kaplamalar için kullanılmaktadır.
Birçok kaplama, boyanın yapışma, esneklik, aşınma, dayanıklılık, kimyasal direnç ve sertlik gibi özelliklerinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu yüzden boya kalınlığını dikkatli şekilde ölçmek gerekmektedir.
Kaplama kalınlığı ölçümlerinde dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.