Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Elektrikli Ekipmanlar

Elektrikli Ekipmanlar

Genel olarak, elektrik tehlikeleri üç gupta toplanmaktadır. Bunlardan birinci grup, en yaygın olarak bilinen elektrik çarpmasıdır. İkinci grup, elektrik yanıklarıdır. Üçüncü grup ise patlama etkileridir.

Elektrikli Ekipmanlar

Kullanılan ekipmanın gövdesi bir elektrik devresinin parçası olduğu zaman elektrik çarpması meydana gelir. Kişinin bir devredeki her iki iletkenle temas etmesi, veya topraklanmamış bir iletken ile toprak arasında bir yol sağlaması, ya da topraklanmamış bir iletken ile temas eden bir ekipman ile toprak arasında bir yol sağlaması gibi durumlarda elektrik çarpması olmaktadır.

Düşük voltaj düşük tehlike anlamına gelmez. Çünkü elektriğin tehlikeli etkilerini oluşturan tek faktör potansiyel farkıdır. Genel olarak düşük voltaj, 24-600 voltluk potansiyel farkını ifade etmektedir.

Bir elektrik çarpmasında ortaya çıkan yaralanma derecesi, vücut boyunca iletilen akım miktarına, akımın vücutta izlediği yola ve akıma maruz kalınan süreye göre farklı olmaktadır.

Akım miktarı potansiyel farkına ve dirence bağlıdır. İnsan vücudu üzerindeki düşük akımın etkileri, geçici hafif bir karıncalanma hissinden, ölüme kadar gidebilir. Şiddetli bir elektrik çarpması kalbi veya solunum kaslarını veya her ikisini durdurabilir. Ayrıca akımın ısıtma etkileri, özellikle elektriğin vücuda girip çıktığı yerlerde ciddi yanıklara neden olabilir. Bu arada şiddetli kanama, solunum zorluğu ve kalpte ritm bozukluğu görülebilir. Örneğin, akım 1 miliamperin altında olursa bu hissedilmez. 1-3 miliamper arası hafiftir ve acı verici değildir. 3-10 miliamper arası ağrılı şoktur. 10-30 miliamper arası kas kontrolü kaybolabilir. 30-75 miliamper arası solunum durabilir. Akım 4 amperden fazlası olursa doku yanmaya başlar ve kalp durabilir.

Kısaca elektrik akımı, elektrik çarpmasında öldürücü bir faktördür. Voltaj sadece belli bir vücut direncinden ne kadar akım akacağının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu durumda elektrikli ve elektronik tüm cihazlarda düzenli muayenelerin ve kontrollerin yapılması son derece önemli olmaktadır. Bu sadece kullanımda değil bu tür cihazların tasarım ve üretim çalışmalarında da önemli olmaktadır.

Kuruluşumuz tarafından verilen başlıca elektrikli ekipman muayene hizmetleri şunlardır:

  • Yüksek gerilim testi
  • Paratoner testi
  • Topraklama testi
  • Kablo gerilim testi
  • İletken direnci ölçümü
  • Kaçak akım testi
  • Katodik koruma testi

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.