Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
Elektrik tesisatı, elektrik kablolarının ve elektrikli ürünlerin herhangi bir yapıya veya binaya kalıcı olarak bağlanması veya kurulması anlamına gelmektedir. Elektrik kurulumu aynı zamanda, kurulu elektrik kablolarının ve kalıcı olarak bağlanmış elektrikli ürünlerin, bakım ve onarımı anlamına gelmektedir. Elektrikli ürün ise, elektrik akımı ile kurulum, taşıma ya da çalıştırma izni gerektiren herhangi bir elektrikli cihaz, malzeme veya donanım anlamına gelmektedir.
Elektrik kurulumu, binanın etrafındaki elektrik gücünün güvenilir ve güvenli bir şekilde kullanılmasına izin veren bir bileşen grubudur. Elektrik tesisatı, şebeke elektriğinin doğrudan binalara verildiği yerden başlamaktadır. Elektrik gücü, ana güç anahtarını ve elektrik sayaçlarını tutan ilk elektrik kabinine giren bir kablo ile binaya alınmaktadır.
Elektrik sayacından çıkan bir besleme kablosu, sigorta kutusu olarak bilinen dağıtım panosuna girer. Bu noktadan itibaren elektrik tesisatı artık binanın demektir. Bir sorun varsa, yapılacak en iyi şey deneyimli bir elektrikçi çağırmaktır. Elektrik gücü, dağıtım panosundan binadaki çeşitli devrelere dağıtılmaktadır. Her devre, sigortalar adı verilen otomatik bir devre kesici ile korunmaktadır. Elektrik devresi aşırı yüklenir veya kısa devre yaparsa, bu devre kesici devreye girer ve o devreye bağlı cihazlara giden güç beslemesini keser.
Elektrik devresi, banyodaki elektrik prizleri, çamaşır makinesi, buzdolabı, kurutma makinası, fırınlı ocaklar gibi güç soketlerinin ve işletmelerdeki her türlü makinanın mutlaka topraklanması gerekmektedir. Toprakalma, elektrik tesisatında bulunan ilave bir güvenlik önlemidir.
Binadaki elektrik tesisatında kullanılabilecek devre sayısı temel olarak sınırsızdır. Genelde güç soketleri (prizler) ve aydınlatma armatürleri için ayrı devreler kullanılmaktadır.
Fabrika ve atölyelerde elektrik tesisatının bir parçası olarak aşırı gerilim koruması sağlanmaktadır. Kullanılan değerli ve yükske maliyetli makina ve ekipmanın ani voltaj yükselmelerine karşı korunması gerekmektedir. Bu arada bilgisayarların korunması için de aşırı gerilim korumanın tesisata yerleştirilmiş olması önemlidir.
Kısaca konutlarda veya işletmelerde elektrik tesisatı, elektrik devresinin, kablolama, duvar prizleri ve dağıtım panoları gibi sabit kısımları olmaktadır. Elektrik tesisatı binanın ayrılmaz bir parçasıdır. Elektrikli cihazların bir kısmı, örneğin şebeke beslemesi olmayan bir binadaki büyük bir elektrik jeneratörü, bulunduğu yere sabitlenmektedir. Ancak elektrikli cihazların önemli bir kısmı taşınabilir özelliktedir.
Kuruluşumuz tarafından uygulanan başlıca elektrik tesisleri muayene hizmetleri şunlar olmaktadır:
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.