Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
Sanayide işletmelerin, hammadde ve üretim ihtiyaçlarını karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanıldıkları, metalik, metal olmayan ya da kompozit yapıda her türlü maddeye malzeme denmektedir. Örneğin, iletken olarak kullanılan bakır, dişli çark üretiminde kullanılan çelik ya da inşaat yapımında kullanılan tuğla, kum, çimento, hepsi birer malzemedir. İşletmelerin her zaman amaçlarına uygun malzemeyi seçmeleri, bunun için de malzemenin mekanik özelliklerini iyi bilmeleri gerekmektedir. İşletme faaliyetleri sırasında çoğu zaman, ısıl, termomekanik ve termokimyasal işlemler gibi bir takım işlemlerle malzemenin yapısı değiştirilmektedir. Bu aynı zamanda seçilecek en uygun üretim yöntemini belirlemek açısından da önemlidir.
Malzemelerin atomik yapısı, malzemelerin metaller, seramikler ve polimerler olarak sınıflandırılmasını sağlamakta ve malzemenin fiziksel ve mekanik özelliklerini belirlemektedir. Malzeme seçiminin doğru yapılması, mühendislik çalışmalarında, sistemin veya yapının maliyet, mukavemet ve kullanım ömür gibi özellikleri açısından kritik önem taşımaktadır.
Metal malzemelerin ısıl ve elektrik iletkenliği yüksektir, kolay şekil alabilir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Örneğin, çelik, demir, alüminyum ve çinko metal malzemelerdir. Seramik malzemelerin ısıl ve elektriksel iletkenlikleri düşüktür, sert olmalarına rağmen darbe dayanımları düşüktür, yüksek sıcaklıkta dirençleri yüksektir. Örneğin porselen, cam ve tuğla seramik malzemelerdir. Polimerik malzemelerin ısıl ve elektriksel iletkenlikleri düşüktür, yüksek sıcaklıklarda kullanılamazlar, buna karşılık kimyasal etkilere karşı çok dayanıklıdır. Kompozit malzemeler ise, farklı malzemeler bir araya getirilerek elde edilmektedir. Hafif, sağlam ve yüksek sıcaklığa dayanıklı malzemelerdir. Oldukça farklı kullanım alanları bulunmaktadır.
Bütün bu malzemelerin, üretimi yapılan bir ürün gurubu için uygun yapıda olup olmadığı ve genel kabul gören standart kriterlerine uygun olup olmadığı, yapılacak malzeme tip onay testleri ile belirlenmektedir.
Kuruluşumuz tarafından, tip onay testleri kapsamında malzeme tip onay testleri de gerçekleştirilmektedir.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.