Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
Tekstil sektörü kirlilik açısından dünyanın önde gelen sektörlerinden biridir. Bu sektörde çok miktarda kimyasal madde kullanılmaktadır. Örneğin tekstil boyalarının renk pigmentlerinin üretiminde, kurşun, krom, kadmiyum ve bakır gibi ağır metaller yaygın olarak kullanılmaktadır. Tekstil sektöründe boyalardan transfer maddelerinde iki bin civarında farklı kimyasal kullanılmaktadır. Bazı boya ara maddelerinin sentezinde katalizörler kullanılmakta ve boyarmaddelerde antimon, bakır ve krom kalıntıları kalmaktadır. Keza bazı reaktif boyalar, bakır, nikel, kobalt ve krom gibi metal bileşikleri içermektedir. Metal içermeyen kromoforlu boyarmaddeler, üretimde kullanılan hammaddelerden kaynaklanan metalik safsızlıklar içermektedir.
Geleneksel olarak üretilen kumaşlar, üretimleri sırasında kullanılan bir takım kimyasalları, solunan havaya buharlaşmakta ya da cildimiz tarafından emilmektedir. Bunların bir kısmı kanserojendir veya doğumdan önce bile zarar vermeye başlamaktadır. Bir kısmı da insanlarda alerjik reaksiyonları tetiklemektedir.
Ağır metallere uzun süre maruz kalmak insan sağlığını kötü etkilemektedir. Böbrek yetmezliğinden, kanser gibi sağlık sorunlarına kadar birçok sağlık problemi yaratmaktadır. Bu nedenle tekstil malzemelerinin metal içeriğinin belirlenmesi çok önemli olmaktadır.
Tekstil ürünlerinin toksikolojik özelliklerine artan ilgi, tekstil malzemelerinde toksik maddelerin test edilmesi için yeterince hassas, spesifik ve tekrarlanabilir test yöntemlerine olan ihtiyacı arttırmıştır. Tekstil ürünlerindeki ağır metaller aslında zorunlu çevre standartları ile kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Özellikle 1990’lı yılların başından itibaren, tekstil ürünlerinin toksikolojik ve ekotoksikolojik özellikleri dikkate alınmakta ve tekstil ürünlerinin çevre, çalışanlar ve tüketicilerin sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda endişe duyulmaktadır. Alerji ve diğer dermatolojik rahatsızlıkların sayısında artış olmaktadır ve bunu nedeni olarak tekstil üretiminde kullanılan ağır metallerin etkisi görülmektedir.
Genel olarak tekstil ürünlerinde ağır metal varlığı iki farklı kriterle tespit edilmektedir: kullanım sırasında ağır metallerin cilde temasının değerlendirilmesi ve liflerde özellikle toksik ağır metal varlığının belirlenmesi.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere, tekstil kimyasal test hizmetleri kapsamında, ağır metaller test hizmetleri de verilmektedir.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.