Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Mikrobiyoloji Testleri - Koruyucu Etkinlik Testi (Challenge Test, EUP, USP ve ISO 11930)

Mikrobiyoloji Testleri - Koruyucu Etkinlik Testi (Challenge Test, EUP, USP ve ISO 11930)

Koruyucu etkinlik testi veya kozmetik ürünlerin zorlu testi (challenge test), bir kozmetik üreten firmanın, ürünlerini korumak için yapabileceği en önemli testtir. Bu test, kozmetik üreticilerinin ve formül geliştiren uzmanların, ürünlerin tüketici kullanımı sırasında kaçınılmaz olan mikrobiyal saldırılara nasıl dayanacağı konusunda daha net bir fikre sahip olmalarını sağlamaktadır.

Mikrobiyoloji Testleri - Koruyucu Etkinlik Testi (Challenge Test, EUP, USP ve ISO 11930)

Tüketici kullanımından önce ürünlerin güvenliğini sağlamak amacı ile kozmetiklerin ve kişisel bakım ürünlerinin koruyucu testlerinin yapılması çok önemlidir. Hem bileşenlerin hem de bitmiş kozmetik ürünlerin tüketicilere sunulmadan önceki güvenliğini kanıtlamak bakımından bu testi yaptırmak üretici firmanın sorumluluğundadır.

Koruyucu etkinlik testlerinde dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen TS EN ISO 11930 standardı (Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Bir kozmetik ürünün antimikrobiyal korumasının değerlendirilmesi)
  • Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesi tarafından yayınlanan USP 51 standardı (koruyucu zorluk testi)
  • Avrupa Birliği Farmakopesi tarafından yayınlanan standartlar (EUP)

TS EN ISO 11930 standardı, kozmetik ürünlerde kullanılan bir koruma ürününün, genel antimikrobiyal korumasını değerlendirirken, koruma etkinliği testi veya mikrobiyolojik risk değerlendirmesi ya da her ikisi tarafından üretilen verilerin yorumlanması için kozmetik üreten firmalara rehberlik etmektedir.

Stabiliteyi sağlamak bakımından kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin koruyucu etkinlik testi (challenge test), ürünün stabilite testinde önemli bir adımdır.

Challenge testler iki nedenle çok önemlidir. Birincisi seçilen koruyucu sistemin, öngörülen raf ömrü boyunca kozmetik üründeki mikrobiyal kontaminasyonu kontrol etmede etkili olup olmayacağını belirlemektir. İkincisi ise, kozmetik ürünün koruyucu sisteminin, üretim süreci sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek kontaminasyonlar karşısında etkinliğini sürdürdüğü teyit etmektir.

Kuruluşumuz tarafından işletmelere, kozmetik test hizmetleri kapsamında, mikrobiyoloji testleri arasında koruyucu etkinlik testi (challenge test, EUP, USP ve ISO 11930) test hizmetleri de verilmektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.