Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar)

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar)

Son yıllarda, genetik mühendisliği alanında yaşanan ilerlemeler ile, bir organizmada yapılan genetik değişiklikler kesin kontrol sağlamıştır. Bugün, genetik mühendisliği, tarımsal performansı optimize etmek ve üretimi kolaylaştırmak için bir türden yeni genleri tamamen alakasız bir türe dahil etmektedir. Bitkiler, çiftlik hayvanları ve toprak bakterileri, genetik mühendisliğine tabi tutulan organizmaların en yaygın örnekleridir.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar)

Tarımsal bitkiler, genetik olarak değiştirilmiş organizmaların (GDO’ların) en sık yaşandığı örneklerden biridir. Tarımda genetik mühendisliği sayesinde birçok fayda edilmektedir. Ürün verimliliğinin artması, gıda üretimi maliyetlerinin düşürmesi, pestisitlere olan gereksinimin azalması, besin değerlerinin yükselmesi, gıda kalitesinin artması, zararlılara ve hastalıklara karşı direncin yükselmesi, daha fazla gıda güvenliği sağlanması ve artan dünya nüfusuna karşı üretimin artması, genetiği değiştirilmiş organizmaların başlıca faydalarıdır. Genetik mühendisliği ile, başka türlü gelişmeyecekleri koşullarda bitki gelişmesi sağlanmaktadır.

Hayvanlarda da verimi arttırmak ve hastalığa yatkınlığı azaltmak için genetik tasarımlar yapılmaktadır. Örneğin, somon balığı artık daha büyük ve daha hızlı olgunlaşmaktadır. Sığırlar deli dana hastalığına direnç gösterecek şekilde gelişmektedir.

Diğer taraftan GDO’ların kullanımına yönelik riskler tartışma konusudur. Aktarılan genler diğer türlerde doğal olarak gelişmektedir, ancak bir organizmanın doğal durumunu yabancı gen yoluyla değiştirmenin bilinmeyen sonuçları bulunmaktadır. Sonuçta bu tür değişiklikler, organizmanın metabolizmasını, büyüme hızını ve dış çevresel faktörlere yanıtını etkilemektedir. Bu durum ekolojik dengesizliklere neden olmakta, zararsız bitkilerin kontrolsüz büyümesine izin vermekte ve böylece hem bitkiler hem de hayvanlar arasında hastalığın yayılmasını teşvik etmektedir.

Bu sonuçlar sadece GDO’yu değil, aynı zamanda organizmanın çoğalmasına izin verilen doğal ortamı da etkilemektedir. İnsanlara yönelik potansiyel sağlık riskleri, genetik olarak değiştirilmiş gıdalarda yeni alerjenlere maruz kalma riski ve antibiyotiğe dirençli genlerin bağırsak florasını etkileme riskidir.

Kuruluşumuz tarafından işletmelere, gıda ürünleri test hizmetleri kapsamında, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar) test hizmetleri de verilmektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.