Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
Birçoğu metalik elementler içeren 4.000'den fazla farklı mineral olduğu düşünülmektedir. Mineraller, yer kabuğunda bulunabilen, doğal olarak oluşan inorganik maddelerdir. İnsan müdahalesi olmadan oluşurlar ve kesin bir kimyasal bileşime ve kristal yapıya sahiptirler.
Metaller, altın, gümüş ve bakır gibi katı haldeyken kristal halinde olan ve minerallerde doğal olarak oluşan temel maddelerdir. Genellikle iyi elektrik ve ısı iletkeni, görünüşte parlak ve yumuşak olma özelliklerine sahiptirler. Günden güne gördüğümüz metaller, metalik cevherlerin nihai forma dönüştürülmesiyle üretilir. Bu, çoğu durumda, kimyasalların ve özel teknolojilerin kullanılmasını gerektirir.
Metaller genellikle özelliklerine veya işlevlerine göre tanımlanan farklı gruplara ayrılır. Bu grupların isimleri kesin veya bilimsel değildir, ancak genel kullanımları veya özellikleri yansıtır:
Değerli metaller arasında altın, gümüş ve platin bulunur. Toplam altın üretiminin yaklaşık yüzde 90'ı altın madenlerinden geliyor. Kalan yüzde 10, bakır ve nikel gibi diğer metallerin madenciliğinden elde edilen bir yan ürün olarak üretiliyor. Değerli metaller dünya pazarlarında alınıp satılır ve mücevherattan elektroniğe, arabalardaki katalitik konvertörlere kadar bir dizi uygulamada kullanılır.
Baz metaller daha düşük değere sahip olanlardır, özellikle bakır, kurşun ve çinko. Bu metallerin rafine edilmiş formları, dünya pazarlarında çeşitli standart şekil ve boyutlarda yaygın olarak ticareti yapılmaktadır. Bunlar, çevremizdeki dünyanın çoğu için temel yapı malzemeleridir.
Demirli metaller, tüm çelik türlerini içeren yüksek demir içeriğine sahip metallerdir. "Demirli" kelimesi, demir için Latince kelime olan ferrum'dan türemiştir. Krom, kobalt, manganez ve molibden genellikle bu gruba dahil edilir çünkü ana kullanımları çeliğin özelliklerini iyileştirmektir.
Demir içermeyen metaller arasında alüminyum, bakır, kurşun, magnezyum, nikel, kalay ve çinko bulunur, çünkü çelik yapımıyla ilgili olmayan temel kullanımları vardır. Baz metallerle bazı örtüşmeler olduğunu ve grup adı seçiminin bağlama bağlı olduğunu unutmayın.
Nadir toprak metalleri yer kabuğunda o kadar da nadir değildir, ancak çıkarılmaları karmaşık ve zordur. Periyodik tablodaki skandiyum, itriyum, lantan ve lantanı izleyen 14 elementi (lantanitler) içerirler. Cam, seramik, sır, mıknatıs, lazer ve televizyon tüplerinin üretiminde ve petrolün rafine edilmesinde küçük hacimli de olsa yaygın kullanımları vardır.
Alaşımlar, bileşen parçalarına göre farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip olan yeni, benzersiz bir madde oluşturmak için iki veya daha fazla metal elementin karıştırılmasıyla yapılır. Bugün kullanılan metallerin yüzde 90'ından fazlası alaşımdır.
Alaşım elementleri genellikle mukavemeti artırmak veya korozyon direnci, aşınma direnci ve kesilebilirlik gibi belirli özellikleri iyileştirmek için saf metallere eklenir. Aşırı sıcaklık direnci, yüksek basınç uygulamaları için mukavemet, yorulma direnci, ağırlık azaltma veya tokluk gibi zorlu endüstriyel gereksinimler, genellikle kombinasyon halinde, geniş bir alaşım yelpazesinin geliştirilmesine yol açmıştır.
En yaygın alaşımlar genel olarak çelik olarak sınıflandırılır. Demir ve karbondan oluşan bu karakteristik olarak güçlü alaşımlar, performansı ve dayanıklılığı daha da artırmak için diğer elementlerle karıştırılabilir. Örneğin bir araba, gövde parçaları, dişliler, aktarma organları, krank milleri, valfler vb. İçin 10'dan fazla farklı çelik alaşım içerir.
Uzmanlar, daha enerji verimli sistemlere, bilgi teknolojisine ve uzay araştırmalarına duyulan ihtiyacın, mevcut yüzyılda yeni alaşımların geliştirilmesi için temel itici güçler olacağını tahmin ediyorlar.
Genel olarak madencilik faaliyetlerinde olduğu gibi değerli metal ve minerallerin arama, hazırlık, üretim faaliyetlerş ve üretim sonrası rehabilitasyon ve izleme çalışmaları gelişmiş laboratuvarlar tarafından verilen önemli hizmet alanlarıdır. Bu laboratuvarlarda değerli madeni tanımlamak ve ekonomik girdiyi artıracak ürünlere dönüştürmek için çok sayıda test ve analizler yapılmaktadır.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.