Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
İnşaatlarda yangın güvenlik önlemleri pasif ve aktif olarak iki şekilde ele alınmaktadır. Pasif yangın güvenlik önlemlerinin temelini, yapıların kullanım amacına bağlı olarak, mimari tasarım, bina strüktürünün belirlenmesi ve yapı malzeme ve elemanlarının seçimi oluşturmaktadır. Binaların yangına karşı dayanıklı malzemelerle yapılması gerekmektedir. Bu şekilde olası bir yangın durumunda yangının yayılması engellenmiş olmaktadır.
Pasif yangın güvenlik önlemleri ile yangına dayanıklı yapı malzemelerinin kullanılması, binada yangın geçirimsiz bölümlerin oluşturulması, kolay algılanan kaçış yollarının, merdivenlerin ve toplu buluşma alanlarının planlanması, ortaya çıkacak zehirli gazların ve dumanın binadan uzaklaştırılması ve binayı taşıyıcı sistemin yüksek sıcaklıklara dayanması hedeflenmektedir. Bu sayılanların olabilmesi için, inşaat, makine ve elektrik mühendislerinin ve mimarların çoklu disiplin anlayışı içinde çalışmaları gerekmektedir. Pasif yangın güvenlik önlemleri şu şekilde sıralanabilir: yangın geçirimsiz bölümler, otomatik kapanan yangın bölmesi, ısı ve duman yalıtımı, havalandırma kanalı damperi, duman tahliye sistemi, kaçış merdivenleri, yangın merdivenleri, yangın kapıları, acil aydınlatma sistemi, kaçış yolu aydınlatması, acil durum yönlendirmesi, pozitif hava basıncı, yangın asansörleri, paratoner sistemi, anons sistemi ve uyarıcı ikaz levhaları.
Aktif yangın güvenlik önlemleri, yukarıda açıklanan pasif yangın önlemlerini tamamlayıcı nitelikte ve sadece yangın durumunda çalışan belli önlemlerdir. Bu önlemler yangını başladığı anda algılamakta ve büyümeden sınırlandırarak kurtarma ve müdahale faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde binada bulunan kişiler güvenli bir şekilde yangının olduğu bölümlerden tahliye edilmekte ve yangının söndürülmesi mümkün olmaktadır. Aktif yangın güvenlik önlemleri şu şekilde sıralanabilir: duman kontrol sistemleri, yangın algılama ve uyarı sistemleri, yangın engelleme ve söndürme elemanları ve itfaiye yaklaşım ve erişimi.
Yetkili kuruluşlar tarafından bütün bu sayılan önlemlerin işlevselliği denetlenmekte ve raporlanmaktadır.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.