Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Sosyal Uygunluk (Etik) Denetimleri

Sosyal Uygunluk (Etik) Denetimleri

Etik denetim olarak da bilinen sosyal uygunluk denetimi, işletme faaliyetlerinin, sosyal ve etik sorumluluklar, sağlık ve güvenlik düzenlemeleri ve yürürlükte olan yasal düzenlemelere uygun olup olmadığını doğrulamak için incelenmesidir.

Sosyal Uygunluk (Etik) Denetimleri

Şeffaflığı sağlamak için sosyal uygunluk denetimleri genel olarak bir dizi uluslararası standardı takip eden bağımsız ve tarafsız yetkili kuruluş denetçileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu standartlar, tesisin bulunduğu yere ve gerekli denetim türüne bağlı olarak değişmektedir.

Sosyal uygunluk denetimlerine yönelik başlıca uluslararası standartlar şunları içermektedir:

  • SA 8000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standardı (dünya çapındaki fabrikalar ve işletmeler için önde gelen bir sosyal sertifika standardıdır)
  • Sedex Üyeleri Etik Ticaret Denetimi (bu kuruluş, küresel tedarik zincirinde sorumlu ve etik iş uygulamaları iyileştirme süreçleri için adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluştur)
  • amfori BSCI (BSCI İşletme Sosyal Uyumluluk İnsiyatifi, ILO Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarını temel alarak tedarikçi firmaların sosyal performanslarının sürekli iyileşmesini teşvik etmektedir)
  • ETI Etik Ticaret Girişimi (bu girişim, şirketler, ticaret birlikleri ve gönüllü kuruluşların bir ittifakıdır)
  • Sorumlu Mücevhercilik Konseyi (bu kuruluş, kuyumculuk tedarik zinciri için madenden perakendeye kadar tanınmış bir standartlar ve sertifikasyon kuruluşudur)
  • Uyum ve Sürdürülebilirlik Girişimi (bu kuruluş doğrudan tekstil, perakende, ayakkabı, elektronik ve mobilya tedarikçilerine odaklanmıştır)

Denetimlerin başarısız olması demek, işletmede kabul edilemez koşulların bulunduğu anlamına gelmektedir. Bunlar aynı zamanda yürürlükte olan yasal düzenlemelerle de engellenmek istenen koşullardır. Kesinlikle başarısız bir denetime yol açan beş önemli nokta şunlardır: çocuk işçiliği, zorla çalıştırma, güvenlik tehlikeleri, fiziksel istismar ve rüşvet.

Yapılan araştırmalara ve en son yayınlanan risk endeksi raporuna göre dünya genelinde ülkeler, hazır giyim üretiminde yüzde 48, hazır giyim ihracatında yüzde 53 ve toplam elektronik ihracatında yüzde 26 oranında etik değerlendirmelerde risk altındadır. Bu yüzden özellikle büyük markaların sosyal uyumluluk denetimlerine ihtiyacı bulunmaktadır.

Kuruluşumuz tarafından işletmelere, tedarikçi yönetim hizmetleri kapsamında, sosyal uygunluk (etik) denetim hizmetleri de verilmektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.