Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Yüksek Gerilim Gözetimi

Yüksek Gerilim Gözetimi

Günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden olan enerji türleri arasında elektrik, en yaygın kullanım alanı olanlardan biridir. Elektriğin dağıtımı ve kullanımı oldukça güvenli ve kolaydır. Ancak elektrik enerjisinin en başta gelen sakıncası, depolanabilir bir enerji türü olmamasıdır. Yani elektrik enerjisinin, üretildiği anda tüketilmesi gerekmektedir. Bir başka ifade ile tüketilecek kadar elektrik enerjisi üretmek gerekmektedir. Bir başka sakınca ise, elektrik enerjisinin üretildiği bölge ile tüketildiği bölge arasında uzun mesafelerin olmasıdır. Elektrik enerjisinin kullanılacağı yerde elektrik üretilememektedir.

Yüksek Gerilim Gözetimi

Uzak mesafelerden, ihtiyaç duyulan enerjiyi getirmek için de büyük miktarda iletken kullanmak gerekmektedir. Bu noktada iletim ve dağıtım hatları kavramları gündeme gelmektedir. Genel olarak elektrik enerjisi üretilen santrallarda çıkışta elektrik gerilimi 154 veya 380 kilovolta (yüksek gerilim) dönüştürülmekte ve büyük enerji nakil hatları ile yerleşim alanlarına taşınmaktadır. 1000 voltun altında olan gerilimler alçak gerilim olarak, bunun üzerinde olan gerilimler ise yüksek gerilim olarak kabul edilmektedir.

Taşınan elektrik enerjisinin gücüne ve uzaklığına bağlı olarak iletkenlerin çapları da değişmektedir. Yerleşim alanlarına bu enerji nakil hatları ile ve yüksek gerilimde taşınan elektrik, burada yine dönüşütürücüler vasıtası ile alçak gerilime çevrilmektedir.

Kısaca yüksek gerilim hatları elektrik üretim santralleri ile yerleşim bölgeleri arasına döşenen hatlardır. Bu hatlar üzerinde 1000 volt’dan 154 bin volt’a kadar yüksek gerilim taşınmaktadır.

Gelişen sanayileşme ile birlikte enerji ihtiyacı da artmaktadır. Keza bu paralelde elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesislerinin kapasiteleri de yükselmektedir. Ancak diğer yandan güvenlik ihtiyacı da giderek artmaktadır. Yüksek gerilim taşıyan iletim hatlarında, direklerde ve trafo merkezlerinde, çalışanlar açısından fazla gerilim, fazla akım, elektrik çarpmaları, patlama ve yangın gibi riskler bulunmaktadır. Tesis güvenliğini sağlamak amacı ile gerekli topraklama işlemleri yapılmakta ve koruma teçhizatları kullanılmaktadır. Ayrıca kullanılan teçhizat, aşırı gerilim ve aşırı akım risklerine karşı koruma altına alınmaktadır.

Kuruluşumuz tarafından elektriksel güvenlik gözetimi hizmetleri kapsamında yüksek gerilim gözetimi hizmetleri de verilmektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.