Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
Çalışma alanlarının güvenliği, her işletmenin öncelikli olması için ihtiyaç duyduğu bir konudur. Gerçekte çalışma ortamlarında birçok tehlike türü bulunmaktadır. Ancak elektrik güvenliği son derece önemlidir.
Elektriksel güvenlik gerçeklerinin başında yüksek olay oranları gelmektedir. Profesyonel elektrikçilerin yüzde 97’si, elektrik çarpmaları yüzünden yaralanmaktadır. Bunların çoğu küçük çarpmalar olsa da bu oran işin ciddiyetini ortaya koyaktadır. Elektrik yüzünden yaşanan ölümler, çalışma ortamlarında ölümlerin dördüncü en yaygın nedeni olarak belirlenmiştir.
Her yıl çok sayıda çalışan elektrik çarpmaları yüzünden işinden olmaktadır. Her yıl ortalama 3600 kişi bu yüzden engelli kalmaktadır. Hesaplamalara göre ciddi elektrik yanmalarına bağlı tıbbi maliyetler 4 milyon Dolar’ın üzerindedir. Aynı zamanda bu olaylar yangına, ekipmanda hasara ve daha fazlasına da neden olmaktadır.
Bütün bu tespitler elektriksel güvenliğin sağlanmasının işletmeler açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Elektriksel tehlikeler, ortalama bir çalışanın çok deneyimlediği bir durum değildir. Bu nedenle işletmelerde en azından temel elektrik güvenliği konusunda farkındalık yaratmak çok önemlidir.
Kısaca elektrik güvenliği, hem elektrik kaynakları ile veya yakınında çalışmak ile ilişkili tehlikeleri anlamak açısından, hem de bunlarla ilgili riskleri azaltmak açısından önemlidir. Elektrik kabloları, yüksek voltajlı bataryalar, güçlü elektrikli ekipman ve güç transformatörleri buna örnektir.
Herşeyden önce çalışanların elektrik güvenliği konusunda yeterince eğitimli olmaları ve işletmelerin bunu sağlamaları gerekmektedir. Elektrik ile çalışan kişiler, elektriğin temel prensiplerini bilmek zorundadır.
Tüm elektrik sistemlerinin zarar verme potansiyeli bulunmaktadır. Dinamik elektrik, bir iletken boyunca elektronların eşit hareketidir. Buna elektrik akımı denmektedir. İletkenler, elektriğin içinden geçmesine izin veren malzemelerdir. Birçok metal iletkenlerdir. İnsan vücudu da bir iletkendir. İnsanlar bir elektrik devresinin parçası oldukları zaman bundan zarar görür.
Genelde insanların yaralanma şekilleri şunlardır: elektrik çarpması, elektrik şoku, yanıklar ve düşmeler. Açıkta kalan enerjili iletkenler veya devre parçaları ile doğrudan temas ölümcül olabilir. Elektrik akımı insan vücudundan geçtiğinde, beyin ve kaslar arasındaki normal elektrik sinyallerine müdahale eder. Örneğin kalp düzgün atmayı durdurabilir, nefes alma durabilir veya kaslar spazm yapabilir.
Kuruluşumuz tarafından verilen başlıca elektriksel güvenlik gözetimi hizmetleri şunlar olmaktadır:
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.