Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Boya ve Deterjan Denetimleri

Boya ve Deterjan Denetimleri

Çeşitli çalışma ortamlarında kullanılan kimyasal maddeler buharlaşarak, havada süspansiyon halde dağılarak, ya da temas yoluyla çalışanlar için büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Özellikle uçucu bileşiklerin çokça kullanıldığı bir faaliyet alanı olan boya üretimi ise kimyasal etkilere maruziyetin en yüksek olduğu sektörlerden biridir. Boyanın kimyasal bileşiminde, bağlayıcılar, çözücüler, pigmentler, dolgu maddeleri ve katkı maddeleri bulunmaktadır ve boyanın kimyasal bileşimi, rengine, dayanıklılığına, kullanım alanına ve bazı özelliklerine bağlı olarak değişmektedir.

Boya ve Deterjan Denetimleri

Boyaların kimyasal etkenlere maruziyet seviyesini, boya üretiminde kullanılan kimyasal maddeler, bu maddeler ile yapılan işlemler, çalışanın üretim alanına fiziksel olarak yakınlığı ve çalışma ortamında geçirdiği süre etkilemektedir. Bu nedenle kimyasal madde maruziyeti genelde üretim aşamaları ile birlikte değerlendirilmektedir. Solvent bazlı boyalar ve su bazlı boyaların üretim aşamaları incelendiği zaman, kullanılan kimyasallardan meydana gelen başlıca maruziyet kaynakları şunlardır: uçucu organik maddeler, pigmentlerin bileşimindeki ağır metaller, katkı maddelerinin bileşimindeki metaller, dolgu ve katkı maddelerindeki tozlar, bağlayıcıların bileşimindeki kimyasallar, çözücülerin saçılma, sızıntı ve buharlaşmasından kaynaklanan uçucu organik kimyasal maddeler. Bu maruziyetler boya üretiminde karıştırma, öğütme, katkı maddelerinin ilave edilmesi, filtreleme, paketleme ve depolama süreçlerinde ortaya çıkmaktadır. Uçucu organik kimyasallar (VOC’lar) ve partiküller, çalışma ortamı havasındaki temel kimyasal maruziyet kaynaklarıdır.

Deterjanlar, petrol türevlerinden elde edilen ve kullanım amacı temizlik olan kimyasal maddedir. Deterjanların yapısında, yüzey aktif maddeleri yanı sıra temizleme özelliğini arttırmak için kullanılan alkalihidroksitler, polifosfatlar ve silikatlar bulunmaktadır. Bu sayılan kimyasal maddeler yüzünden deterjanlar, insan sağlığına ve çevreye zarar vermektedir. Deterjanlar su ortamında uzun süre parçalanmadan kalabilmektedir. Ayrıca dolgu maddesi olarak kullanılan fosfatlar hızlı dönüşüme uğramakta ve yüzeysel sularına karışarak zararlı etkiler yapmaktadır.

Bu bakımdan boya ve deterjanların üretiminde standartlara uyulması ve test, ölçüm ve analizlerle desteklenen denetimler yapılması önemli olmaktadır.

Kuruluşumuz tarafından, kimyasal madde denetimleri kapsamında, boya ve deterjan denetimleri de gerçekleştirilmektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.