Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

ASTM D1682 Tekstil Kumaşların Kopma Yükü ve Uzaması İçin Standart Test Yöntemleri

ASTM D1682 Tekstil Kumaşların Kopma Yükü ve Uzaması İçin Standart Test Yöntemleri

Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen ASTM D1682 standardında, tekstil kumaşlarının kopma yükünü ve uzamasını belirlemeye yönelik test yöntemleri sunulmaktadır. Bu standartta yer alan test yöntemleri şunlardır: yırtık şerit yöntemi ve kesik şerit yöntemi. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: ASTM D1682 Tekstil kumaşların kopma yükü ve uzaması için standart test yöntemleri.

ASTM D1682 Tekstil Kumaşların Kopma Yükü ve Uzaması İçin Standart Test Yöntemleri

Yırtılma veya kopma mukavemeti, belli koşullar altında bir kumaşı atkı veya çözgü yönünde yırtmaya başlamak ve bunu devam ettirmek için gereken kuvvet olarak tanımlanmaktadır. Bir kumaş veya giysideki bir yırtılma, genelde bir çizgi boyunca aşamalı olarak meydana gelmektedir. Yırtılma mukavemetini ölçmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Örneğin, çift dilli yırtılma testi, trapezoid yırtılma testi (ASTM D5587) ve tek dilli yırtılma testi (ASTM D2661, BS 4303) gibi.

ASTM D1682 standardı 1992 yılında geri çekilmiştir. Daha sonra bu standardın yerini şu iki standart almıştır:

  • ASTM D5034-09 Tekstil kumaşlarının kopma mukavemeti ve uzaması için standart test yöntemi (kapma testi)
  • ASTM D5035-11 Tekstil kumaşlarının kopma kuvveti ve uzaması için standart test yöntemi (şerit yöntemi)

ASTM D5034-09 standardında, birçok tekstil kumaşının kopma mukavemetini ve uzamasını tespit etmek amacı ile kavrama ve değiştirilmiş kavrama test yöntemleri sunulmaktadır. Kavrama test yöntemi, dokuma, dokuma olmayan ve keçeli kumaşlara uygulanabilirken, modifiye edilmiş kavrama test yöntemi öncelikle dokuma kumaşlar için kullanılmaktadır.

ASTM D5035-11 standardında ise, birçok tekstil kumaşının kopma kuvvetini ve uzamasını tespit etmek amacı ile yırtık şerit test yöntemi ve kesik şerit test yöntemi sunulmaktadır. Yırtık şerit test yöntemi dokuma kumaşlara uygulanırken, kesik şerit testi dokunmamış kumaşlara, keçeli kumaşlara ve daldırılmış veya kaplanmış kumaşlara uygulanmaktadır. Bu test yöntemi, örme kumaşlar veya yüzde 11’in üzerinde yüksek esnemeye sahip kumaşlar için tavsiye edilmemektedir.

Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile malzemelerin laboratuvar hizmetleri çerçevesinde, ASTM D1682 Tekstil kumaşların kopma yükü ve uzaması için standart test hizmetleri de vermektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.