Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Termometre Testleri

Termometre Testleri

Bir termometreyi doğruluk açısından test etmek için genelde iki yöntem uygulanmaktadır: buz banyosu testi ve kaynar su testi.

Termometre Testleri

Buz banyosu testi, termometrenin 0 (sıfır) derece veya daha düşük sıcaklıkları göstereceğini varsayarak, bir termometreyi doğruluk açısından test etmenin en kolay yöntemidir. Bu yöntemin avantajı, bir termometrenin, denizden yükseklik veya atmosferik basınçtan bağımsız olarak, uygun şekilde hazırlanmış bir buz banyosunda her zaman 0 (sıfır) dereceyi göstermesidir.

Kaynar su testi ise, bir termometreyi doğruluk açısından test etmenin daha karmaşık bir yöntemidir. Çünkü hesaplamalarda, ölçüm yapılan yerin denizden yüksekliğini (rakım) ve atmosfer basıncını dikkate almak gerekmektedir. Doğru bir termometrenin, normal atmosferik koşullar altında deniz seviyesinde, kaynar suda 100 dereceyi göstermesi gerekmektedir. Ancak deniz seviyesinden yükseldikçe, atmosfer basıncı sürekli değişmektedir.

Yüksek kaliteli, endüstriyel sınıf termometreler bile, sadece artı/eksi yüzde 1 oranında doğru ölçmektedir. Bu değer, üretim spesifikasyonları dahilinde kabul edilmektedir.

Medikal faaliyetlerde kullanılan termometreler için, Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından ASTM E667-98 standardı geliştirilmiştir. Bu standartta insanların ve hayvanların vücut sıcaklıklarını ölçmek için yaygın olarak kullanılan tiplerdeki camda cıva, yeniden kullanılabilir maksimum kendi kendini kaydettiren klinik termometrelere yönelik gereklilikler açıklanmaktadır. Bu standardın tam adı şu şekildedir: ASTM E667-98 Camda cıva, maksimum kendi kendini kaydedebilen klinik termometreler için standart şartname.

Bu standart, ampul ve gövde camları, cıva, işaretlerin okunabilirliği ve kalıcılığı, boyutlar, sıcaklık ölçeği aralıkları ve derecelendirmelerin yanı sıra termometre kararlılığı, sıfırlama kolaylığı, sıcaklık göstergesinin korunması ve ölçek okumasının doğruluğu için gereksinimler içermektedir. Uygunluğu belirlemek için de uygun test yöntemleri sunulmaktadır. Ayrıca, standartta kullanılan terimler, termometre camları ve stabilite hakkında ek bilgiler standart ekinde yer almaktadır.

Klinik termometreler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: bazal metabolizmaw, kısa ampul ile çoklu kullanım, oral, rektal ve veterinerlik hizmetleri. Bu standart, renklendiricinin muhafaza edilmesi, doğruluk testi, sıfırlama kolaylığı, sıcaklık tutma, yangın çatlakları ve hassasiyet ve önyargı gibi testler içermektedir.

Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile malzemelerin laboratuvar hizmetleri çerçevesinde, termometre test hizmetleri de vermektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.