Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

EN 12492 Dağcılık Techizatı - Dağcılar İçin Başlıklar - Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 12492 Dağcılık Techizatı - Dağcılar İçin Başlıklar - Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

Bir Avrupa standardı olan EN 12492 standardında, dağcılıkta kullanılan baretler için güvenlik gereksinimleri açıklanmakta ve test yöntemleri sunulmaktadır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: EN 12492 Dağcılık techizatı - Dağcılar için başlıklar - Güvenlik kuralları ve deney metotları.

EN 12492 Dağcılık Techizatı - Dağcılar İçin Başlıklar - Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

Hem endüstriyel kasklara hem de çarpma başlıklarına benzer şekilde, dağcılık kaskları da düşen bir kütleden korunmak amacı ile tasarlanmaktadır. Bununla birlikte, testler sırasında kullanımın niteliğini yansıtmak için, bu tür kaskın önünde, yanında ve arkasında ilave darbeler uygulanmaktadır. Bu darbeler, kafadaki kaska yatay düzlemde 30 derecelik bir açıyla yaratılmaktadır. Darbeler, her biri 5 kg ağırlığında, biri düz diğeri yarım küre olmak üzere iki vurucu ile sağlanmaktadır.

Dağcılık kasklarında da keskin ve sivri cisimlere karşı koruma sağladığını tespit etmek amacı ile keskin cisimlerin kaska girip girmediği test edilmektedir. EN 12492 standardına açıklanan test yöntemi, aslında EN 397 standardına benzer şekilde darbe testlerini kapsamaktadır. Ancak dağcılık kaskları üzerindeki penetrasyon testleri, başın tepesindeki bir alanla sınırlı olan EN 397 standardından farklı olarak, kaskın çevresinde herhangi bir noktada gerçekleştirilmektedir.

Kasklar, sadece kullanıldıkları zaman başı korumaktadır ve bu nedenle, kaskın kullanıcının kafasında tutulması için gerekli araçlar, baş korumasının geri kalanı kadar dikkat gerektirmektedir ve bir dizi teste tabidir. Gerçekleştirilen spesifik testler, kaskın tipine bağlıdır. Ancak esas olarak iki temel test gerçekleştirilmektedir: tutma sistemi gücü ve tutma sistemi etkinliği. Tutma sistemi (özellikle çene kayışı) gücü, kayışın başarısız olma ihtimalini ortadan kaldırmak için uygulanan statik veya dinamik testler ile belirlenmektedir. Tutma sistemi etkinliği ise, kaskı kafa formundan çıkarmak için arkasına veya önüne sok yük uygulanarak test edilmektedir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, eldiven test hizmetleri çerçevesinde, EN 12492 dağcılar için başlıklar test hizmetleri de vermektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.