Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.

Bitki Bazlı Ürün Sertifikasyonu

Bitki Bazlı Ürün Sertifikasyonu

Bitki bazlı ürünlere olan küresel talep her gün arttıkça, bu tür ürünlerin belgelendirilmesi ve etiketlenmesi de önem taşımaya başlamıştır. Bu ihtiyaca cevap olarak geliştirilen standartlar, bitki bazlı ürünleri ayırt etmeyi ve tüketicilerin güvenli satın alma kararları vermelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu standartlar, üretici firmalara, ürünlerinin hayvansal kaynaklı girdi içermediğini ve insan ve hayvan tüketimine yönelik ürünlerin en az yüzde 95 oranında bitki bazlı bileşenlerden oluştuğunu doğrulamak için üçüncü taraf uygunluğu sağlamaktadır.

Bitki Bazlı Ürün Sertifikasyonu

Bitki bazlı uygun ürünler arasında yiyecek, içecek ve kişisel bakım ürünleri yer alır. Genel olarak bitki bazlı ürün sertifikasyonun denetim mekanizmaları, prosedürleri ve kalite sistemleri, diğer gıda etiketleme sertifikasyon programları ile uyumludur ve firmaların denetim yorgunluğunu azaltmasına ve tesis bazlı sertifikasyonu diğer ürün etiketi iddiaları ile birleştirmesine olanak tanır.

Genel olarak sertifikasyon programı şu adımları içerir:

  • Başvurunun yapılması (başvuru formu belgelendirme kuruluşundan temin edilir)
  • Belgelerin tamamlanması (ürünler, malzemeler ve tesisler için gerekli belgeler, belgelendirme kuruluşuna gönderilir)
  • Masa denetiminin yapılması (teknik personel belgeleri inceler, içerik maddeleri ve tesislerin riskini değerlendirir ve standarda tam uygunluğu sağlamak için ürün ve tesis üzerinde bir denetim gerçekleştirir, risk tespit edilirse, dokümantasyona dayalı masa denetimi yerine yerinde denetimler gerekli olur)
  • Rapor hazırlanması (denetimin sonucunu detaylandıran bir rapor hazırlanır, herhangi bir uygunsuzluk tespit edilirse, düzeltici faaliyetler konusunda tavsiyelerde bulunulur)
  • Sertifikasyon (ürün, ilgili standardın kriterlerini karşılıyorsa, bir yıl geçerli bir uygunluk sertifikası düzenlenir ve ürün ambalajında “Bitki bazlı” etiketinin kullanılmasına izin verilir)
  • Yenileme yapılması (sertifikasyon durumunu korumak için yıllık değerlendirme ve sürekli testler gereklidir)

Bitki bazlı ürün sertifikasyonuna yönelik başlıca gereklilikler şunlardır:

  • Ürünün büyük çoğunluğu bitkisel içeriklerden oluşmalıdır.
    • o Bir ürün içeriğinin ağırlıkça yüzde 80’i veya daha fazlası su dahil olmak üzere bitkisel içeriklerden oluşmalıdır.
    • o Ürün içeriğinin ağırlıkça yüzde 20’sine kadarı aşağıda açıklanan kabul edilebilir bitki dışı içeriklerden gelebilir.
  • Ürün, ürünü veya ürün bileşenlerini oluşturmak için kullanılan hayvansal genler içermemelidir.
  • Ürün hiçbir hayvansal kaynaklı içerik içermemelidir. Bu içerik, bunlarla sınırlı olmamak kaydı ile şunları içerir:
    • o Et, kümes hayvanı, balık veya böcek
    • o Deri, yün veya ipek
    • o Süt, yumurta, bal veya arı ürünleri
  • Ürün hayvansal kaynaklı içerikler veya hayvansal yan ürünlerle işlenmemiş olmalıdır. Bu içerik, bunlarla sınırlı olmamak kaydı ile şunları içerir:
    • o Hayvansal kemik kömürü ile filtrelenmiş şeker
    • o Hayvansal kaynaklı enzimler, tatlar veya renklendiriciler
    • o Jelatin gibi hayvansal kaynaklı ürünlerle arıtılmış içerikler
  • Ürün, hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmayan başka bileşenler içerebilir. Örneğin mineraller, mikroorganizmalar, enzimler, mantarlar, algler, tatlar, renklendiriciler, zamklar ve asitler ve su içerebilir.
  • Ürün veya içeriğindeki maddeler üzerinde hayvan testleri yapılmamış veya yaptırılmamış olmalıdır.

Kısaca bitki bazlı ürün sertifikasyonu, insan ve hayvan tüketimine yönelik ürünlerin tedarik zincirinin hiçbir yerinde hayvan kaynaklı girdi içermediğini ve minimum yüzde 95 oranında bitki bazlı malzemelerden oluştuğunu garanti eder.

Üretim tesisleri sertifika almaya uygundur. Sertifikasyon, piyasada hayvansal kaynaklı alternatifleri bulunan ürünlere yöneliktir. Örneğin et/süt ürünleri alternatifleri, balsız tahıllar, hayvansal bazlı et suyu içermeyen çorba ürünleri gibi. Ham veya minimum düzeyde işlenmiş ürün ve içerik üreticileri, örneğin ham, dondurulmuş, dondurularak kurutulmuş ürünler, sertifikasyona uygun değildir.

Yerinde denetimler sadece tesiste alerjen kontrol programının parçası olmayan hayvan kaynaklı girdileri işleyen tesisler için gereklidir. Bu tesisler için denetimler sanal ve yerinde denetimler arasında değişmektedir, diğer tüm tesislerde sadece masa başı denetimler gerektirmektedir.

Vegan ve bitki bazlı ürün arasında birçok benzerlik olsa da yine de aynı şeyler değildir. Vegan sertifikası genellikle hayvanlardan elde edilmeyen herhangi bir şey için geçerlidir, bitki bazlı sertifikasyon bitkilerden üretilen ürünlere odaklanır, dolayısıyla minimum yüzde 95 eşiği vardır. Kabartma tozu, vegan olmasına ve hayvanlardan elde edilmemesine rağmen, bitkilerden değil minerallerden elde edildiği için bitki bazlı sertifikasyona uygun değildir.

Kuruluşumuz, çeşitli sektörlerdeki işletmeler için verdiği sayısız test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları arasında, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile bitki bazlı ürün sertifikasyonu hizmetleri de vermektedir.

Hemen Teklif Alın

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2020 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.